Wat te doen in Rome op zondag?

Wanneer je een weekje of weekend in Rome bent, zul je je misschien afvragen wat je op zondag kunt doen. Zoals in veel andere steden zijn veel dingen op deze dag namelijk gesloten. Toch is de stad groot en interessant genoeg om je zeker niet te vervelen op zondag! Met deze tips zul je genieten van je zondag in Rome.

Vaticaanstad bezoeken en een pauselijke zegen ontvangen

Of je nu Rooms-katholiek bent of niet, een bezoek aan Vaticaanstad is zeker de moeite waard. Zoals de naam al doet vermoeden, is Vaticaanstad een stad, maar ook tegelijk een staat. Toch hoef je geen douanepoortjes of iets dergelijks door, je zult niet eens merken dat je opeens in een andere staat terechtkomt. Omdat Vaticaanstad erg klein is (maar 0,44 vierkante kilometer), kun je dus zonder problemen de hele staat te voet bezoeken. Best raar als je erover nadenkt. Een bezoek aan de stad is trouwens gratis. Wel moet je voor bepaalde bezienswaardigheden betalen. Normaal gesproken kun je pinnen, maar neem voor de zekerheid wel contant geld mee.

Sint-Pietersbasiliek

Ook al is Vaticaanstad klein, er is genoeg te zien. Ten eerste is er natuurlijk de bekende Sint-Pietersbasiliek, op het Sint-Pietersplein. Je hebt deze misschien wel eens op tv gezien wanneer de Paus een toespraak hield bijvoorbeeld. Op deze dagen staat het plein vol met gelovigen en nieuwsgierige toeristen. De basiliek is gratis te bezoeken. Wel is het mogelijk dat je lang in de rij moet staan. Op sommige dagen heb je geluk, en kun je snel naar binnen. Op zondag is het vaak erg druk, maar het is dan wel een speciale dag om in dit bedevaartsoord te zijn.

Vaticaanse musea

Er is een groep musea in Vaticaanstad waar je de prachtige kunstwerken van het Vaticaan kunt ontdekken. Er zijn onder andere werken van Leonardo Da Vinci, Raphaël en Caravaggio. Op de laatste zondagochtend van de maand kun je de musea gratis bezoeken. Ben er dan wel heel vroeg bij, want je zult niet de enige zijn die deze prachtige kunstwerken wil ontdekken.

Pauselijke zegen

Zondag is toch wel de meest speciale dag om het Sint-Pietersplein te bezoeken. Dan spreekt de Paus een zegen uit over iedereen die op het plein aanwezig is; een zeer aparte ervaring. Helaas is de Paus niet het hele jaar door in Vaticaanstad, probeer er dus van te voren achter te komen of hij aanwezig zal zijn.

De toespraak en zegen vinden plaats om 12:00. Omdat er elke keer heel veel mensen op afkomen, is het aangeraden al vroeg van te voren aanwezig te zijn.

Gepaste kleding

Om Vaticaanstad te kunnen bezoeken moet je gepaste kleding dragen. Toegang kan je anders geweigerd worden. Je dient zowel de schouders als de knieën te bedekken. Korte truitjes waarbij je de buik ziet worden ook niet toegestaan. Het is niet altijd duidelijk of je nu wel of geen slippers mag dragen. Maar om zeker te zijn dat je binnen mag, raden wij je aan om de slippers in het hotel te laten voor dit bezoek.

Vrouwen kunnen bijvoorbeeld een lange rok (tot onder de knie), of losse zomerbroek dragen. Voor mannen zijn er broeken van katoen of linnen die lang zijn, maar niet te warm voor de zomer. Een shirtje met korte mouwen die de schouders bedekken, of anders een dunne sjaal over de schouders, is ook genoeg. Vergeet dus niet deze kleding in je koffer te doen.

Wat je niet op zondag kunt bezoeken in Vaticaanstad

Normaal gesproken kun je een rondleiding volgen door de Vaticaanse tuinen. Dit is helaas alleen mogelijk van maandag t/m zaterdag. Zo heb je wel een goed excuus om 2 keer naar het mooie Vaticaanstad te gaan tijdens je vakantie!

Wandelen en eten in Rome op zondag

Op zondag kleden vele locals zich extra mooi aan. Zondag is namelijk een speciale dag die voor velen in het teken staat van een bezoek aan de kerk en eten met de familie. Je kunt dus gerust vroeg op de ochtend gaan wandelen door de redelijk rustige straatjes en genieten van het lokale leven. De meeste toeristen liggen dan namelijk nog op bed, of zijn in Vaticaanstad te vinden. Het is heerlijk om te zien hoe de Italianen genieten van het leven.

Uiteraard zijn de meeste restaurants wel geopend op zondag. Het zou anders wel erg ingewikkeld worden voor toeristen om wat te kunnen eten. Je zou dus na een bezoek aan Vaticaanstad en / of een mooie wandeling kunnen genieten van een heerlijke Italiaanse maaltijd. Vergeet niet om een lekker ijsje te eten, dat hoort er natuurlijk ook bij!

Een museum bezoeken

Sommige musea zijn open op zondag, bijvoorbeeld het Museo Carlo Bilotti, het Napoleonic Museum en het Roman Republic Museum. Echter zullen de meesten gesloten zijn.