Metro in Rome

Als toerist een stad ontdekken zal veelal gebeuren met het openbaar vervoer. Toeristische bestemmingen zoals bijvoorbeeld Parijs, Berlijn en Barcelona beschikken allen over een uitgebreid metronetwerk. Een metro is veelal en goedkope en efficiënte manier om de stad te ontdekken. Geen files, veel stopplaatsen en vaak voldoende plaats. Jammer genoeg moet men opmerken dat het metronetwerk in Rome niet echt uitgebreid is. De vele archeologische sites belemmeren het leggen van nieuwe metrolijnen.

Kaart metro Rome

Er zijn dus twee belangrijke lijnen: A, de rode en B, de blauwe. Termini is het snijpunt (Rome Ciampino naar Rome centrum via een shuttlebus zal je naar dit punt brengen. Hier kun je dan een bus nemen richting het hotel). Indien Termini het middelpunt zou zijn van het toeristische deel van Rome, dan zou de metrolijn best nog meevallen. Echter, het toeristische – oude – deel van Rome bevat nauwelijks stopplaatsen en wat ons betreft zijn bus en tram betere alternatieven om de stad te ontdekken. Eenmaal ter plaatsje merk je op dat ook de plaatselijke bevolking (en vele toeristen) net hetzelfde denken. De bus is er best geliefd en bijgevolg is het op drukke momenten best onaangenaam in de bus. Iets met als sardientjes in blik op elkaar gepakt en ook nog eens langzaam (druk verkeer) en warm. De overvolle bussen, het hoort nu eenmaal bij een Rome citytrip. Voornamelijk bussen met als eindhalte ‘Termini’ zijn geliefd.

Harome-metro-kaart

Haltes voor belangrijke bezienswaardigheden

De volgende bezienswaardigheden zijn makkelijk met de metro te bereiken.

Met Metro A (de rode lijn op de kaart)

 • Sint-Pieterskerk, Sixtijnse Kapel en het Vaticaan museum liggen aan de halte Ottaviano “Saint Pietro”
 • Engelenburcht (Castel Sant’Angelo) is de volgende halte Lepanto
 • Pantheon ligt aan halte Barberini
 • Galeria Borghese kan je uitstappen bij halte Spagna of Flamino

Met Metro B (de blauwe lijn op de kaart)

 • Colosseum, Forum Roma en Palatino liggen aan de halte Colosseo

Tip: verschillende kortingskaarten zijn inclusief gratis openbaar vervoer. Het aankopen van een toeristenkaart voor enkele dagen kan helpen bij het ontdekken van de stad. Inkom in bepaalde bezienswaardigheden is dan gratis en bovendien kan men de kaart ook gebruiken op de bus, tram en metro. Zo hoef je niet telkens aparte tickets aan te kopen. Indien het toch de bedoeling is om de stad te bezoeken (bezienswaardigheden bekijken, openbaar vervoer gebruiken), dan is dergelijke kaart zijn prijs wel waard.  Welke kortingskaart je het beste kan nemen? Bekijk hier het overzicht van alle kortingskaarten

Wat kost een enkele ticket voor de Metro?

Een losse ticket kost 1,50 euro per stuk per persoon en is geldig voor 100 minuten.

Wat is de Rome Metro Card?

De Rome Metro Card is een ‘all inclusive’ reiskaart om gratis gebruik te maken van het openbaar stadsvervoer in Rome en Vaticaanstad voor 1 of 3 dagen. Inclusief de Hop on Hop off Bus.

De Metro reiskaart is ideaal als je een aantal dagen in Rome verblijft. Je reist met het openbaar vervoer zonder zorgen. Gemakkelijk overal instappen zonder telkens losse tickets te kopen.

Welke openbaar vervoer te gebruiken met deze reiskaart?

De Rome Metro Card kan je gebruiken voor alle stadsvervoer in Vaticaan en Rome inclusief:

 • Bussen (inclusief de Hop on Hop off Bus)
 • Metro’s (lijn A en B)
 • Tram
 • Treinen in Rome/Osia

Naast al het openbaar vervoer maak je gratis gebruik van de Hop on Hop off Bus voor een tour door de gehele stad en langs alle bezienswaardigheden.

Wat kost de Rome Metro Card?

De reiskaart komt in 2 variante; een 1-daagse dagkaart of de 3-daagse kaart. Qua kosten is de 3 daagse metro kaart het voordeligst.

De reiskaart is gratis voor kinderen t/m 9 jaar. Volwassenen betalen:

 • Dagkaart voor een prijs van 27 euro Koop nu >>
 • 3 Daagse kaart voor de prijs van 39 euro Koop nu >>

Meer weten? Bekijk hier meer informatie en prijzen

Misschien ook interessant:

Kortingskaarten kosten enkele euro’s meer. Je krijgt dan ook toegang tot bezienswaardigheden en de hoogtepunten in Rome en Vaticaanstad. Deze kaart zijn interessant voor een complete citytrip beleving:

 • Gratis gebruik van openbaar vervoer voor 48 uur of 72 uur bij de Roma Pass vanaf 28 euro. Lees hier meer >>
 • 3 dagen gratis openbaar stadsvervoer (inclusief Hop on Hop off Bus) bij de Omnia Vaticaanstad en Rome kaart vanaf 55 euro. Lees hier verder >>