Met de auto naar Italië: praktische tips!

Op reis met de auto? Bekijk hier praktische tips om met de auto door Italië te rijden!

Je vakantie is begonnen, je wilt lekker op de bonnefooi naar Italië rijden en dat heeft zeker zo zijn voordelen. Je kunt zoveel meenemen als je wilt of lekkere olijfolie en wijnen mee terug nemen. Ruimte genoeg. Maar waar moet je eigenlijk aan denken voordat je de auto instapt en naar Rome rijdt? Ik geef je een overzicht aan praktische tips waar je aan moet denken op de weg of juist niet moet vergeten in de auto mee te nemen.

Tol betalen in Italië: een duur uitje

Ga je naar Italië, dan krijg je te maken met tolwegen. Je kunt de tol van tevoren al berekenen als je weet onder welke tariefklasse je auto valt. Dit kun je op internet wel nakijken. Ook kun je op www.autostrade.it een indicatie krijgen van de tolkosten. Tol betaal je contant of met bijvoorbeeld een creditcard of een pinpas. Tolwegen worden in Italië Autostrada genoemd. De wegen waar je geen tol hoeft te betalen heten Superstrada. Je betaalt vaak als je een bergpas wilt passeren of door een tunnel (denk aan de Gotthard tunnel) wilt.

Tanken de Italianen anders dan Belgen?

Tanken in Italië is niet heel anders dan tanken in België. Maar hier een aantal praktische tips waar je op kunt letten. Je hebt verschillende tankstations, allereerst waar een tankbeheerder staat. Hier betaal je vaak meer geld dan bij een tankstation met zelfbedieningsservice. De brandstofprijzen aan de snelweg zijn, net als in België, duurder dan bij niet-autosnelwegen. Vaak betaal je met contant geld (biljetten), maar soms kun je ook met een creditcard terecht. En als je dan toch moet tanken, neem dan gelijk zo’n Italiaanse espresso. Dat maakt het tanken wel zo leuk én lekker!

Dit moet je in je auto hebben

Voordat je op vakantie gaat, raad ik je aan de website van de VAB te raadplegen. Daar staat vaak actuele informatie over de veiligheids- en verkeersregels van het land. In het geval van Italië ben je verplicht om een gevarendriehoek in de auto te hebben. In Nederland is dit niet verplicht, maar je moet wel andere bestuurders kunnen waarschuwen. In Italië is dit wél verplicht, ook al zijn de alarmlichten ingeschakeld. Niet op elke website zijn ze over het volgende eens. De VAB geeft echter aan dat het verplicht is voor de bestuurder en zijn passagiers een veiligheidshesje te dragen als je in het donker of buiten de bebouwde kom uit de auto stapt. Ook dit is niet verplicht in Nederland.

De strafpunten in Italië

In Italië werken ze met strafpunten, ook voor buitenlanders. Maak je een verkeersovertreding, dan krijg je een aantal strafpunten. Heb je twintig strafpunten? Dan wordt je rijbewijs voor 6 tot 24 maanden ingenomen. Het kan zijn dat je je boete ter plekke moet betalen, maar dan moet er wel een proces-verbaal worden afgegeven. In ieder geval moet de boete binnen zestig dagen betaald zijn. Het is dus goed om te weten wat de verkeersregels zijn, want een boete kan wel oplopen tot 10.000 euro.

Een paar algemene verkeersregels om op te letten

Een aantal verkeersregels is belangrijk om te onthouden in Italië. Zo is het namelijk niet toegestaan om een mobiele telefoon vast te houden, maar je mag ook geen hoofdtelefoon gebruiken. Handsfree bellen mag wel. Alcoholgehalte is 0,5 promille. Hierboven kun je een boete krijgen. Rijd je dichtbij een tram en wil je deze inhalen? Dit mag alleen via de rechterkant. Let ook op snelheden. In België zie je veel borden langs de kant van de weg, maar in Italië zijn er meer vooraf afgesproken regels. In de bebouwde kom mag je 50 kilometer per uur, daar buiten 90 kilometer per uur. Op de snelwegen 130 kilometer per uur.

Verboden te parkeren in Italië?

Parkeren is niet verboden, maar je moet een beetje opletten als je je auto ergens wilt parkeren. Zo mag je bijvoorbeeld niet tegen de rijrichting in parkeren. Als je naar Rome wilt, dan mag je niet parkeren op werkdagen van 07:00 – 20:00 uur. Deze regel geldt overigens niet voor de inwoners. Je Belgische blauwe parkeerschijf kun je gebruiken in de ‘blauwe parkeervakken’ in Italië. Verder moet je goed opletten tussen welke tijden je waar mag parkeren. Dit kun je terugvinden op de aangegeven bordjes.

Al met al kun je prima naar en door Italië rijden. Als je goed bent voorbereid kom je onderweg geen verrassingen tegen. Zo heeft Italië ook aparte regels omtrent winterbanden, dus laat je informeren bij een reisbureau of raadpleeg de website van de VAB voor actuele informatie. Hopelijk kun je met deze informatie uit de voeten en kom je schadeloos Italië door!