Vaticaanstad bezoeken: voorkom de extreme drukte door deze tickets te kopen

UPDATE Coronavirus:

 

Wie eenmaal is aangekomen in Rome is de kans groot dat de aandacht ook wordt gevestigd op de grootmacht van nog geen halve vierkante kilometer groot, Vaticaanstad. Op vele panoramafoto’s siert de gigantische koepel namelijk het uitzicht. In dit artikel gaan we dieper in op de bezienswaardigheden van het Vaticaan en reiken we enkele tips aan. Een bezoekje plannen betekent veelal dat een halve dag zal mogen worden gespendeerd aan wachten. Zowat alle toeristen wensen namelijk de schatten van het Vaticaan te ontdekken.

Wat is het Vaticaanstad?

Het Vaticaan, gelegen in Italië, is het kleinste onafhankelijke land in de wereld, met 1000 inwoners op een oppervlakte van 44 hectare. Het wordt omringt door de stad Rome.

De Paus is de staatshoofd van de stad en het is tevens de hoofdvestiging van Rooms-Katholieke kerk. Met Pasen en Kerstmis spreekt de Paus de traditionele zegen (urbi et orbi) uit vanaf het balkon van de Sint-Pieter, om 12 uur ’s middags. Hier kan je bij aanwezig zijn op het plein voor de Sint-Pieterbasiliek.

Ligging in Rome

De staat met een gigantisch politiek belang op wereldniveau kan men opmerken aan de overkant van de Tiber, tussen het kasteel Sant’ Angelo en de frivole wijk Trastevere (goedkoop eten hier is de boodschap). Vele bussen hebben ergens een eindhalte in de buurt en bijgevolg is de staat goed bereikbaar. Qua organisatie kan het handig zijn om deze kant van de Tiber in één dag te doen, te voet. ’s Morgens (of in de vroege namiddag) dan het Castel Sant’ Angelo (mooi uitzicht over Vaticaan), vervolgens Vaticaanstad en iets later op de avond dat iets gaan eten en drinken in de uitgaansbuurt Trastevere.

Bezienswaardigheden in Vaticaanstad die je moet zien

Het Vaticaan mag dan best klein zijn, toch zijn er een hoop hoogtepunten die men als toerist niet mag missen:

Vaticaanse tuinen, en Apostolisch paleis zijn toegankelijk voor toeristen. Voor uitleg over de vele schoonheden en achtergrondinformatie, is het een goed idee om een kleine reisgids omtrent het Vaticaan (en Rome) aan te kopen. Voor een kleine 10 euro is er een ruim keuze. Het is altijd leuk om op een schaduwrijk plekje op het Piazza San Pietro even halt te houden en te lezen wat je ziet.

Tickets voor Vaticaanstad bezienswaardigheden kopen

Vele mensen bezoeken de Sint-Pieterskerk, Vaticaans museum en de Sixtijnse kapel. Deze extreme drukte zorgen voor lange wachtrijen bij de Vaticaan bezienswaardigehden.

Wil je de drukte vermijden? Wachttijd bij de Sint Pieter kunnen oplopen tot 1-2 uur. Hetzelfde geldt voor de wachtijden bij het Vaticaanse Museum en Sistijnse Kapel. Koop dan alvast je tickets Sint Pieter, Sixtijnse Kapel en Vaticaans Museum online. Dit is eenvoudig en snel en zo bepaar je een hoop tijd later bij je citytrip.

Deze tickets raden we je aan om te kopen:

 Unieke ervaring in Vaticaanstad beleven?

Wil je meer uit je bezoek aan het Vaticaan halen? Alle ins en outs te horen krijgen? Rondleiding en (privé) tours geven je deze unieke beleving en bijzondere ervaring in het Vaticaan en zo nog meer te ontdekken.

Bekijk ook eens deze Vaticaanstad tickets met Nederlandse gids voor een unieke beleving:

Voordelig het Vaticaan bezoeken?

Met OMNIA Vatican en Rome card heeft u 24 uur directe toegang tot:

 • Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel (skip the line entree)
 • St. Peter Basiliek inclusief audogids
 • Gratis gebruik van de Hop on Hop off bus voor 24 uur

Toon prijzen en meer informatie >>

Blijf je 3 dagen of meer in Rome en Vaticaanstad?

Koop dan de OMNIA Vatican en Rome card 72 uur met als voordeel:

 • Voorrang bij de Vaticaanse musea en de Sixtijnse Kapel
 • St. Peter Basiliek inclusief audogids
 • Audiogids voor je bezoek aan de Lateraanse Basiliek en het klooster van Sint John
 • Toegang tot het Colosseum, Forum Romanum en Palatijnse Heuvel (in het historische centrum van Rome)
 • Hop on Hop off Bus 72u (Gratis Wi-Fi)
 • Openbaar vervoer in de gemeente Rome voor 3 dagen (Bus, Metro en Tram)

Lees hier meer over de OMNIA Vatican & Rome card 72 uur >>

Koop nu

Met deze all- inclusieve pas kunt u de schoonheid en de historische christelijke erfgoed van de Eeuwige Stad ervaren. Lees hier welke voordelen de kaart u kan bieden

Vaticaan panorama
De vraag is natuurlijk in welke mate het nodig is om de zaken effectief te bezoeken. Sommige toeristen hebben het meer begrepen op gezellig rondslenteren en genieten van het uitzicht.

De drukte omzeilen

Wanneer je aan Castel Sant’ Angelo staat, dan zie je de mooie toegangsweg richting het Vaticaan. Dit is de Via della Conciliazone (‘Weg van de Verzoening’). Op deze weg staan tientallen verkopers toeristen op te wachten. Ook vlak aan het Sint-Pietersplein (dus eigenlijk aan de grens tussen Rome en het Vaticaan) merkt men deze verkopers op. Allen verkopen ze namelijk hetzelfde: toegang tot de bezienswaardigheden van het Vaticaan: de Sint-Pietersbasiliek, de koepel alwaar men van een prachtig uitzicht kan genieten en uiteraard ook het Vaticaan museum.Gidsenbezoeken dus.

 

De befaamde laan: Via della Conciliazon
Weg van de Verzoening

Ze verkopen begeleide bezoeken en het grootste voordeel is dan dat men niet hoeft aan te schuiven. De groepen krijgen namelijk voorrang op de rij wachtende toeristen. De wachttijd loopt namelijk vaak op tot meer dan twee uur in het hoogseizoen en dan klinkt het aanbod van de verkopers best aanlokkelijk. Voornamelijk bij een weekendje Rome, waar men in zo’n kort mogelijk periode zo veel mogelijk wenst te ontdekken, zijn dergelijke zaken interessant. Zo hoeft men niet nodeloos twee uur te wachten. Het grootste nadeel is natuurlijk de prijs. Een bezoekje met de gids kost al gauw 40/50 euro en dat is aanzienlijk meer dan wat het gangbare tarief is (inclusief de wachtrij dus).

Uiteindelijk zal jijzelf beslissen of een bezoek aan het Vaticaan de moeite is. Alles gaan bezichtigen en wat rondslenteren in de buurt is zeker een must do. Het effectief bezoeken (en een lange tijd wachten), dat is een andere zaak

 

Onze 5 tips voor je Vaticaanstad bezoeken

 1. Draag of neem lange bedekkende kleding mee om je te bedekken tijdens een bezoek van de basiliek en monumenten. In het Vaticaanstad hebben ze niet graag dat je met blote schouders en te korte broeken/rokjes rondloopt. Zorg dat je je aan de Vaticaanse kledingvoorschriften houdt om schouders en knieën te bedekken.  Met een sjaal kan je schouders al bedekken. Mogelijk draag een afritsbroek om je benen te bedenken (voor mannen) of neem een simpele lichte lange rok (voor vrouwen) mee die je voordat je binnengaat over je korte rokje heen draagt..
 2. Bekijk ook De Zwitserse Garde die de kleurrijke blauw, rood, oranje en geel kostuum aan hebben. Dit zijn de persoonlijke bodyguards van de paus en kan je zien bij de in- en uitgangen van Vaticaanstad.
 3. Dinsdag en donderdag zijn de beste dagen voor een bezoek, omdat de Paus op woensdag een audiëntie houdt. Op zaterdag is het meestal ook heel druk.
 4. Het beste kun je precies op openingstijd, of na 15:00 de Vaticaanse musea bezoeken. Dan is het aanmerkelijk minder druk.
 5. De beste tijd om de grootste drukte in Vaticaanstad te  vermijden is door in het laagseizoen op citytrip te gaan (van november tot februari).

Vaticaanstad bezoeken met deze unieke ervaring: wandel met gids

Groot voordeel van het boeken van deze stadswandeling is dat de entreekaarten voor het bezichtigen van de Sint-Pieters Basiliek en Sixtijnse kapel inclusief zijn en dat je daarmee dus ellenlange wachtrijen aan de kassa vermijdt.

Info & Tickets

Tickets Vaticaan zonder gids

Zelf alles ontdekken? Koop de Vaticaanstad en Rome kaart die u directe en voordelig toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden en het openbaar vervoer geeft. Bestel hier