De Vaticaanse Musea

De Vaticaanse Musea in Vaticaanstad beslaan maar liefst 26 verschillende musea. Hier worden de kunstschatten van het Vaticaan tentoongesteld. Het zijn met name werken uit de oudheid. De collectie is onwaarschijnlijk groot en het is onmogelijk om alles te bekijken in één dag. De hoogtepunten zijn toch wel het beeld van Laocoön, de Apollo van Belvedere en het bekende beeld van Augustus: de Augustus van Prima Porta.

De gebouwen zelf zijn ook ontzettend de moeite waard. Er zijn lange gangen met schitterende plafonds, zoals de Kaartengalerij. Deze gang is 120 meter lang en er zijn zowel op de muren als op het plafond allemaal landkaarten geschilderd. Je kijkt hier je ogen uit. Buiten is een prachtige binnenplaats.

De Stanze van Rafael

Dit zijn vier kamers waar schilderingen zijn gemaakt door Rafael en zijn leerlingen. De schilderingen zijn werkelijk prachtig. Ze werden afgestemd op het doel van de verschillende kamers. Hierbij gaat is het centrale thema met name de macht die de kerk had in deze tijd. Zo is er een ruimte met als thema de macht die God aan de kerk heeft gegeven en één van de kamers is geheel gewijd aan de paus.

De Sixtijnse Kapel

Deze kapel is echt onwaarschijnlijk mooi en indrukwekkend. De meeste schilderingen zijn gemaakt door Michelangelo. De plafondschilderingen zijn uiteraard erg beroemd. Deze zijn gemaakt tussen 1508 en 1512. De schilderijen zijn gebaseerd op Genesis, het eerste boek van de bijbel. Je ziet dan ook afbeeldingen van onder andere de schepping, de zondeval en van Noach.

De Vaticaanse Musea moet je echt bezoeken wanneer je in Rome bent. Dit is een feest van herkenning voor iedereen die enige kennis heeft van de Griekse en Romeinse geschiedenis. Maar ook voor de andere toeristen zal dit een prachtig bezoek zijn, want de kunstwerken zijn echt schitterend.

Misschien ook interessant om te lezen: