De Sixtijnse Kapel

Dit is toch wel één van de bekendste bezienswaardigheden in Rome, de residentie van de paus in Vaticaanstad en vaak te bezichtigen als onderdeel van de Vaticaanse musea. En dat is niet voor niets, want deze kapel is echt schitterend. Je kijkt hier je ogen uit vanwege alle prachtige fresco’s op de muren en op het plafond. De kapel is gebouwd tussen 1475 en 1483. De opdracht voor de bouw werd gegeven door Paus Sixtus IV, naar wie de kapel uiteindelijk ook vernoemd is.

De kapel staat bekend vanwege de prachtige schilderingen die er te zien zijn. Daarnaast is de Sixtijnse Kapel ook de plek waar de nieuwe paus gekozen wordt. De kardinalen stemmen hier twee keer per dag. Als er een paus gekozen is, komt er witte rook uit de schoorsteen. Als er nog geen nieuwe paus is, is de rook zwart.

Het geschilderde plafond door Michelangelo

Tussen 1508 en 1512 schilderde Michelangelo de fresco’s op het plafond van de Sixtijnse Kapel. Hij heeft verschillende scènes uit Genesis, het eerste bijbelboek, afgebeeld, zoals de schepping, de zondeval en de zondvloed.

Je kunt duidelijk zien waar hij begonnen is met zijn schilderingen, want aan de ene kant van het plafond zijn de schilderingen een stuk kleiner dan aan de andere kant. Hij begon klein en ontdekte dat zijn werken vanaf de grond minder goed te zien waren dan hij dacht, waardoor hij daarna steeds grotere figuren afbeeldde.

Het Laatste Oordeel

Dit is de indrukwekkende schildering op de muur achter het altaar. Michelangelo maakte deze fresco tussen 1535 en 1541. Er zijn veel naakte figuren te zien. Dit zorgde in eerste instantie voor enige onrust bij de ceremoniemeester van Paus Paulus III. De paus zelf had geen problemen met het naakt.

Na de dood van Michelangelo in 1564, werden de geslachtsdelen toch bedekt met geschilderde doeken. Dit gebeurde omdat tijdens het concilie van Trente beslist was dat naaktheid niet toegestaan was in religieuze afbeeldingen. Tijdens een latere restauratie werden veel van de doeken weer verwijderd

Misschien ook interessant om te lezen: