Sint Jan van Lateranen

Sint Jan van Lateranen bezoeken

Sint Jan van Lateranen ken je misschien ook wel als San Giovanni de Laterano. Het is de oudste van de vier pauselijke basilieken die je in Rome kan vinden. Mogelijk ken je de andere drie ook. Dit zijn natuurlijk de Sint Pieter, de Santa Maria Maggiore en de Sint Paulus Buiten de muren. Wie in Rome één van de basilieken bezoekt, moet eigenlijk ook direct de andere drie bezoeken. Dat maakt de Sint Jan van Lateranen dan ook één van de meer bezochte bezienswaardigheden die je in deze stad zal gaan vinden. Dit maakt het ook de moeite waard.

De Kathedraal van Rome

Wat veel mensen niet weten is dat de rol van de Sint Jan van Lateranen veel groter is dan je zou verwachten. Het is de Kathedraal van het Bisdom Rome. In veel gevallen wordt ten onrechte gedacht dat dit de Sint Pieter is, maar dit klopt dus niet. De voormalig paus is hier dan ook de bisschop. Dit maakt het een interessante plek om te bezoeken. Daarnaast is het ook gewoon een bijzondere plek door de lange geschiedenis die het heeft. Die begon al in de vierde eeuw na Christus. Toen werd namelijk deze basiliek gebouwd.

Combinatie van stijlen

De Sint Jan van Lateranen zoals je die tegenwoordig zal bezichtigen is niet meer dezelfde als die van de vierde eeuw na Christus. Er zijn door de eeuwen heen allerlei zaken voorgevallen. Om die reden is het dus ook zo dat er een combinatie van stijlen te vinden is. Zo is de kerk een aantal malen herbouwd, waarbij elementen uit eerdere periodes opnieuw gebruikt werden. Dit is bijvoorbeeld in 1589 gebeurt. De huidige vorm is nog altijd de vorm die destijds is opgezet. Dat is dus ook bijna 450 jaar hetzelfde gebleven inmiddels. Dat is op zich al de moeite waard.

Bijzonderheden die te zien zijn

De Sint Jan van Lateranen herbergt op zichzelf al bijna de gehele geschiedenis van Rome. Zo zijn er veel bijzondere historische elementen terug te vinden. De Fresno’s zijn bijvoorbeeld door Michelangelo zelf geschilderd. Daarnaast zijn er beelden van Bernini terug te vinden. Dit zijn ook werkzaamheden die uit de zestiende eeuw komen. De deuren zijn van brons. Ook die zijn daarom zeer interessant om goed te bekijken. In het altaar is een deel van het houten altaar van Paulus opgenomen. Dit maakt ook dat alleen de paus hier de mis mag opdragen en niemand anders dit kan doen.