Het Pantheon kan je gratis bezoeken

Aan het Piazza della Rotondo in Rome staat dit indrukwekkende gebouw. Het Pantheon stamt uit de 2e eeuw na Christus en is al die tijd bijzonder goed bewaard gebleven. Het gebouw was bedoeld als tempel voor de goden. De naam Pantheon betekent ‘alle goden’, dus de tempel was niet speciaal gewijd aan één god.

Weetje: Het Pantheon bezoeken is gratis.Je hebt geen tickets nodig en  je betaald geen entreeprijs.

Het Pantheon is gebouwd in opdracht van Keizer Hadrianus, die als eerbetoon de inscriptie boven de ingang van de tempel opdroeg aan consul Agrippa. In de 7e eeuw veranderde het Pantheon van een tempel naar een kerk. Het katholieke geloof was immers in opkomst. De kerk werd gewijd aan Maria en aan de martelaren.

Pantheon in Rome

De koepel van het Pantheon

Het belangrijkste kenmerk van het Pantheon, is de koepel. Leuk weetje is dat de diameter van de koepel gelijk is aan de hoogte van het gebouw, namelijk 43,3 meter. De koepel lijkt vanbinnen door de vormgeving van de inkepingen een stuk groter dan hij is. Dit is een sterk staaltje gezichtsbedrog. Ondanks dat, was de koepel voor de tijd waarin hij gebouwd werd, erg groot. Dit bleef zelfs de grootste koepel ter wereld totdat in Florence een grotere koepel gebouwd werd.

De oculus in de koepel

Oculus Phanteon in Rome

In de koepel van het Pantheon zit een gat, de zogenaamde ‘oculus’.
Door dit gat valt het zonlicht naar binnen en dit speelt een grote rol in het gebouw. De hele winter lang beschijnt de zon, omdat hij laag staat, alleen de binnenkant van de koepel. Wanneer de nacht en de dag precies even lang zijn, valt de zon op het middaguur door het gat, precies op de deur van de tempel. Boven de ingang zit een steen die precies even groot is als de lichtbundel die door de oculus naar binnen valt. Er zijn twee nissen in de tempel die nooit verlicht worden; dat zijn de nissen waar vroeger de beelden van de goden van de onderwereld stonden.

Al met al is het Pantheon een bijzonder gebouw met veel interessante, verborgen elementen waar ontzettend goed over nagedacht is.

Meer bezienswaardigheden in Rome zien? Klik hier