De Mond der Waarheid

De Mond der Waarheid bezoeken

De Mond der Waarheid is misschien wel de oudste leugendetector van de wereld. Zo werd dit monument immers vroeger gebruikt. Dat komt omdat de steen die De Mond de Waarheid vormt, de vorm van een gezicht met een open mond vormt. Die open mond kon volgens de verhalen in de oudheid sluiten en je hand afbijten wanneer je de waarheid niet zo vertellen. Wanneer aan een verhaal werd getwijfeld, dan werd de mogelijke leugenaar uitgedaagd of gedwongen een hand in de mond van het monument te steken om aan te tonen dat de waarheid werd gesproken over de zaak.

De oorsprong van het monument

De oorsprong van De Mond der Waarheid is niet gemakkelijk te achterhalen. Er zijn namelijk verschillende verhalen hierover. Dat maakt dus ook dat het niet geheel te bepalen is wat nu eigenlijk juist is. Dit komt mede ook doordat heel lastig is vast te stellen hoe oud de mond precies is. Daardoor is de oorsprong ook moeilijker te achterhalen. In veel verhalen wordt gesteld dat het beeld uit de klassieke oudheid komt en één van de goden voorstelt. Waarbij vooral gedacht wordt aan een god van de rivieren. Er zou dan water uit de mond hebben gestroomd.

Huidige plaats van De Mond

Een andere zaak die het lastiger maakt om de oorsprong vast te stellen, is dat het monument door de eeuwen heen verplaatst is. Tegenwoordig is het wel op een vaste plek te vinden. Het staat tegenwoordig in de Basiliek Santa Maria Cosmedin. Dit is de plek waar je nu naartoe kunt wanneer je graag wilt zien of de legende van het afbijten van de hand waar is. Dit is dan ook de manier waarop de meeste mensen met het monument omgaan. Ze steken een hand erin om te testen wat er zal gebeuren. Al weet iedereen eigenlijk het antwoord al.

De kerk zelf bekijken

Een voordeel van het bezoeken van de Mond van de Waarheid is dat je daardoor dus ook echt de basiliek in moet. Dit geeft je ook direct de gelegenheid om de rest van de kerk te zien. Zoals je mag verwachten in Rome is dit geen kleine bezienswaardigheid. Er is van alles te zien en te beleven dat de moeite meer dan waard is. Dat maakt het van nature al een goede reden om ervoor te gaan. Zo kan je een gehele dag vullen met deze twee bezienswaardigheden en veel leren over lang vervlogen tijden.