Circus Maximus

Circus Maximus bezoeken

Circus Maximus is niet zomaar een plek in Rome. Het is één van de oudste nog bestaande plekken. Het werd al in de zesde eeuw voor Christus gebouwd. Het is lange tijd de grootste renbaan voor paardenraces geweest. Hier werden races met paard en wagen gehouden. Door de eeuwen heen, zo lang werd de racebaan gebruikt, zijn er allerlei toevoegingen en uitbreidingen gedaan. Daardoor is het goed mogelijk om de ontwikkeling van de mensheid en het racen goed te zien. Dat maakt een bezoek aan deze bezienswaardigheid ook meer dan de moeite waard te noemen. Het volgende is interessant.

Steeds verder uitgebreid

Er zijn vooral in de beginperiode steeds meer uitbreidingen gedaan aan Circus Maximus. Van sommige van deze veranderingen is goed aan te voeren dat deze op aangeven van Julius Cesar zelf gedaan zijn. Daarnaast zijn ook uitbreidingen te zien die door keizer Augustus werden doorgevoerd. Denk dan bijvoorbeeld aan de toevoeging van de koninklijke loge. Dit zijn interessante ontwikkelingen die nog altijd goed bewaard zijn gebleven. Het is interessant om te zien hoe deze zaken werden aangepakt en uitgevoerd door de eeuwen heen. Al is wel veel in ere hersteld nadat er drie branden hebben gewoed.

Oervorm van racen

Circus Maximus toont in veel opzichten de oervorm van het racen. Dat gaat dan bijvoorbeeld om de manier waarop het is opgebouwd. Ook gaat het om sommige toevoegingen die zijn gedaan. De manier om de rondes bij te houden op het klassieke scorebord dat al van voor het jaar0 dateert is hier een voorbeeld van. Dit maakt het heel interessant om te bekijken. Voor veel liefhebbers van de huidige racesport zijn hier de basisbeginselen te vinden die tot op de dag van vandaag nog altijd in belangrijke mate gelden. Dit kan een goede aanleiding voor een bezoek zijn.

Veel meer te zien

Hoewel Circus Maximus in grote mate gericht is op de paardenraces die hier gehouden werden, is er meer te zien het was een centrum voor grote sportevenementen in de oudheid. Denk dan bijvoorbeeld ook aan gladiatorengevechten. Ook die werden hier gehouden. Zelfs atletiekwedstrijden werden hier gehouden. Dat gaat dan om de echte oude wedstrijden. De laatste evenementen vonden immers in 549 na Christus plaats. Dat betekent dus ook dat het inmiddels al bijna 1.500 niet meer gebruikt wordt voor dit soort evenementen. Het is daardoor wel een echte bezienswaardigheid geworden die de moeite meer dan waard is.