Basiliek van Santa Maria Maggiore

Basiliek van Santa Maria Maggiore bezoeken

De basiliek van Santa Maria Maggiore is een belangrijke pelgrimskerk. Daarvan zijn er meerdere in Rome te vinden. Sinds 1929 is de basiliek in bezit van een heilige stoel. Het is bovendien de grootste kerk van de stad Rome. Al deze redenen samen maken het al meer dan de moeite waard om deze kerk dan ook eens te bezoeken. Er is dan meer dan voldoende te zien en te beleven. Het is goed om dan in ieder geval aan de volgende dingen te denken. Zo zorg je ervoor dat je de complete beleving kan meekrijgen.

Uit de vijfde eeuw

Zoals bij veel bezienswaardigheden in Rome het geval is, is ook voor de Basiliek van Santa Maria Maggiore te zeggen dat deze een lange geschiedenis het. Deze werd in de vijfde eeuw gebouwd en stamt uit 431. Wat vooral bijzonder is, is dat een groot deel van dat wat tegenwoordig te zien is al in deze tijd werd geplaatst bij de bouw. Er zijn dus daadwerkelijk allerlei delen te zien die er al zon 1.600 jaar zitten. Dit geeft een bijzonder gevoel. Het bekendste voorbeeld zijn de mozaïeken die er te vinden zijn. Deze stammen ook uit het begin.

Blik op het plafond

Wie naar de Basiliek van Santa Maria Maggiore gaat, moet vooral de blik omhoog richten. Het plafond is er immers van bijzondere schoonheid. Dit plafond is wel flink jonger dan veel andere delen van de basiliek. Het werd immers in de zestiende eeuw aangebracht. Wel is het van bijzondere schoonheid. Het is gevuld met gouden cassettes. Daarin zijn Fresno’s geschilderd. Daardoor heeft de kerk alleen maar nog meer aantrekkingskracht gekregen. Het is zeker de moeite waard om dit op een goede manier mee te nemen wanneer je je bezichtiging aan dit bijzondere bouwwerk in Rome doet.

Andere bijzondere werken

Er is nog veel meer te zien in en om deze basiliek. Denk bijvoorbeeld aan de heilige deur. Dit is de meest linkse deur. Deze zal over het algemeen dicht zijn. De uitzondering is het heilige jaar. Dan mag de deur open. Ook de triomfboog is van bijzondere schoonheid. Deze hoort bij het mozaïek waar eerder al over gesproken werd. Het geheel van mozaïek en triomfboog beeldt een verhaal uit. Het gaat dan om de geboorte van Jezus met het gehele verhaal dat hierbij van belang is. De uitwerking is bijzonder gedetailleerd te noemen in dat opzicht. Dit is bijzonder.