Basiliek van Santa Maria de Trastevere

Basiliek van Santa Maria de Trastevere bezoeken

Naar schatting is de Basiliek van Santa Maria de Trastevere de oudste Mariakerk van Rome. De kerk is te vinden in het centrum van de wijk. De reden waarom juist op deze plek de kerk te vinden is, is terug te voeren op een aantal verschijnselen die zich aan het begin van de jaartelling plaatsvinden. Tegenwoordig zou dit bijvoorbeeld als vulkanische activiteit of het ontdekken van grondstoffen worden verklaard. Destijds werd dit echter als een teken gezien. Dit maakte de plek dan ook direct een belangrijke plek voor vroege Christenen die in dit tijdperk op deze plek woonden.

Tweede bouwwerk op deze plek

De huidige Basiliek van Santa Maria de Trastevere is niet het originele bouwwerk. In de vierde eeuw werd hier al een kerk gebouwd. Dit kwam voort uit de gebeurtenissen. Die heeft hier ongeveer duizend jaar dienstgedaan. Toen werd besloten om deze te vervangen door nieuwbouw. De kerk die er nu staat is daar het resultaat van. Die stamt uit de twaalfde eeuw na Christus. De nieuwbouw werd geleid door paus Innocentus de Tweede, zoals de originele bouw werd geleid door paus Pauls de Eerste. Sindsdien staat deze kerk op deze plek in de stad.

Originele stukken te zien

In de kerk zoals die er nu staat zijn nog altijd veel stukken te zien die er al vanaf het eerste moment in de twaalfde eeuw staan. Denk dan bijvoorbeeld aan de mozaïeken die er te zien zijn. Het gaat dan wel om de mozaïeken op de apsis. Dezelfde mozaïeken die op de triomfboog te zien zijn zij zo’n honderd jaar jonger. Die werden in de dertiende eeuw door Pietro Cavallini aangebracht. De kunstwerken beelden verschillende belangrijke zaken uit. Denk bijvoorbeeld aan de geboorte van Jezus en de dood van Maria. Er zijn meerdere verschillende afbeeldingen te zien.

Opvallend oude zuilen

Wie in de Santa Maria de Trasevere naar de zuilen kijkt, zal iets opvallends vaststellen. Deze lijken namelijk ouder te zijn dan de kerk zelf. Dit is ook het geval. De zuilen zijn bij één van de verbouwingen aangebracht. Aangenomen wordt dat deze uit één van de thermen komen. Waarbij de thermen van Caracalla als de meest waarschijnlijke bron van herkomst wordt gezien. Dat er zuilen uit de oudheid te vinden zijn, maakt een bezoek aan de basiliek en het grondig verkennen ervan een echte tijdreis die alle aspecten van de geschiedenis van Rome in zich heeft.