Beste musea in Rome voor cultuurliefhebbers

Wanneer je in Rome bent is het leuk om ook een aantal musea te bezoeken, naast de standaard bezienswaardigheden. Zo maak je je verblijf helemaal compleet, en leer je veel meer over de cultuur en geschiedenis van deze bijzondere stad. En nee, musea zijn zeker niet saai! Misschien ben je geen fan van schilderijen of beelden, maar wel van archeologie of religieuze objecten. In onze lijst staat van alles wat, zodat je zeker en vast iets zal vinden dat bij je past.

Sommige musea uit deze lijst ken je misschien wel van naam, maar anderen zijn veel minder bekend (en daarom ook minder drukbezocht). We raden je aan om indien mogelijk je tickets van te voren online te kopen. Zo hoef je niet zo lang in de rij te staan, en kun je dus meer doen en bezoeken op die dag. Ook is het belangrijk om niet op het laatste moment, net voor sluitingstijd, te gaan. Veel musea laten namelijk geen mensen meer toe gedurende de 30 à 60 minuten voor het sluiten.

Museo Nazionale Romano

De collectie van het Museo Nazionale Romano is erg groot, en al meerdere malen uitgebreid door de aankoop van kunstcollecties van rijke Italiaanse families.

Als je de gehele collectie wil bekijken, zul je vier verschillende plaatsen moeten bezoeken:

  • Thermen van Diocletianus
  • Palazzo Altemps
  • Palazzo Massimo alle Terme
  • Crypta Balbi

Met een entreekaartje kun je alle locaties bezoeken, je hebt hier drie dagen de tijd voor. Het museum is gesloten op maandag.

Thermen van Diocletianus

De Thermen van Diocletianus werden rond het jaar 300 gebouwd. Je vindt hier vooral bronzen en marmeren beelden. Niet alleen de collectie, maar ook de thermen zelf zijn zeer indrukwekkend. Aan de ruïnes kun je zien hoe groot het hier vroeger was, en kun je je inbeelden hoe er zo’n 3000 mensen zich tegelijk konden wassen.

Palazzo Altemps

De Italiaanse staat heeft de grote kunstcollecties van de families Ludovisi-Boncompagni en Altemps gekocht. Deze zijn nu te bezichtigen in het Palazzo Altemps. Hiernaast kun je ook kunst van andere rijke Italiaanse families bewonderen, en tevens een Egyptische verzameling.

Neem vooral een kijkje op de begane grond en bij de inkijkjes in de muur. Zo ontdek je Romeinse opgravingen en zelfs middeleeuwse wanden! Een prachtig stukje geschiedenis in dit mooie gebouw.

Palazzo Massimo alle Terme

Dit gebouw hoort bij het museum sinds 1981, maar de bouw ervan begon in 1883, nadat het eerder ook een Palazzo en een treinstation is geweest. In dit deel van het museum kun je onder andere veel munten en juwelen bewonderen. Hiernaast bestaat de collectie ook uit beelden, reliëfs, fresco’s en mozaïek.

Crypta Balbi

Tijdens je bezoek kun je veel leren over deze oude porticus, maar ook de dingen die er zijn opgegraven. De tentoonstelling over Rome tussen de vijfde en tiende eeuw moet je dan ook zeker niet missen!

Museo d’Arte Contemporanea Roma (MACRO)

Dit museum is een must-see voor fans van moderne kunst. De collectie is redelijk uitgebreid, en je kunt er gerust een middag doorbrengen.

Het museum is op maandag gesloten. Op dinsdag t/m vrijdag en zondag ben je welkom van 10u tot 20u. Op zaterdag sluiten ze pas om 22u. De toegang is gratis.

Naast het bekijken van moderne kunst kun je hier ook genieten van een drankje in het MACRO café. Deze ruimte is uiteraard net als de rest van het museum een kunstwerk op zich, met strakke lijnen en opvallende kleuren. Je kunt hier tijdens openingstijden van het museum terecht.

Wil je in moderne stijl lunchen? Dan kun je naar het Macro138 restaurant. Deze is elke dag (dus ook op maandag) open van 12u45 tot 15u. In de zomer kun je er genieten van het terras. Toegang is mogelijk via het museum of direct vanaf de straat.

Centrale Montemartini

Dit museum bestaat nog niet zo lang. Tot 1963 was het namelijk nog een elektriciteitscentrale! We raden je aan om van te voren geen foto’s te bekijken, en je te laten verrassen door de antieke beelden en andere items opgesteld tussen de oude machines. De industriële setting zorgt voor een heel speciaal contrast.

Deze mix van twee periodes kom je in geen enkel ander museum op deze manier tegen, en daarom hoort deze zeker op de lijst met beste musea voor cultuurliefhebbers!

Zoals veel musea is ook de Centrale Montemartini op maandag gesloten. Op dinsdag tot en met zondag kun je er van 9u tot 19u terecht. De laatste bezoekers worden 30 minuten voor sluitingstijd binnengelaten. Op feestdagen gelden er andere openingstijden, of is het museum geheel gesloten.

Museo della Civiltà Romana

In dit museum kun je prachtige stukken van het oude Rome bekijken. De gehele collectie is verdeeld over 59 secties. In de eerste 14 kamers zie je het complete verhaal van de geschiedenis van Rome, vanaf het ontstaan tot de VIe eeuw. Hierna kom je in het gedeelte over het Christendom. Om meer te leren over de Romeinse cultuur kun je de rest van het museum bezoeken. Eigenlijk is het een geschiedenisles, maar dan leuker!

Op het moment van schrijven (augustus 2019) is het museum tijdelijk gesloten voor renovatie. Check dus voor je bezoek of het weer geopend is.

Palazzo Doria Pamphilj

In dit museum hangen en staan prachtige kunstwerken, maar dat is niet alles. Het paleis zelf is ook een waar kunstwerk. Vergeet vooral niet omhoog te kijken naar de prachtige schilderingen op het plafond, en de mooie details rondom de deuren en op de muren.

Om veel te leren over dit prachtige paleis en de kunstwerken is het aangeraden de audioguide te nemen. Deze is ingesproken door een echte prins! Prins Jonathan Doria Pamphilj verteld je via deze audioguide over zijn familie. De audioguide is beschikbaar in het Italiaans, Engels en Frans, en is inbegrepen bij je ticket (zolang er nog genoeg zijn).

Na je bezoek kun je een heerlijke koffie of thee drinken in Caffè Doria, zodat je even kunt napraten over wat je allemaal hebt gezien met je mede vakantiegangers.

Je kunt het paleis bezoeken van 9u tot 19u, maar de laatste toegang is om 18u. Op 1 januari, met Pasen en op 25 december is het museum gesloten.

Let op: De derde woensdag van elke maand sluit het museum voor werkzaamheden.

Museo dei Cappuccini

Dit is niet bepaald een ‘klassiek’ museum met schilderijen en beelden, of archeologische vondsten. Het is namelijk geheel gewijd aan de Kapucijner monniken, en bevindt zich dan ook in het klooster aan de Via Veneto. In het museum leer je veel over de geschiedenis van de orde, en hun visie op het leven. Je hoeft hier geen hele ochtend of middag voor uit te trekken, want het museum is redelijk klein. De meeste mensen zijn binnen een half uur of hooguit een uur klaar met hun bezoek.

Wat dit een interessante plaats maakt is dat zich onder de kerk een crypte bevindt waar vele monniken zijn begraven. Je ziet hier veel botten en schedels die decoratief zijn opgesteld, waardoor het voor kinderen geen geschikte plek is. Ook volwassenen voelen zich hier misschien niet fijn bij, dus denk er goed over na voor je de crypte bezoekt. Voel je je niet zo snel ongemakkelijk bij het zien van botten en schedels? Dan is een bezoek aan de crypte wel een heel speciale ervaring.

Het museum is dagelijks van 9u tot 19u geopend. Ook hier mag je uiterlijk 30 minuten voor sluitingstijd naar binnen. Op feestdagen is het museum gesloten of sluit het zijn deuren eerder dan normaal. Dit geldt voor: Pasen, 2 november, 24 en 25 november, 31 december en 1 januari.

Let op: Je dient juiste kleding te dragen voor je bezoek. Wat dit precies inhoudt staat niet vermeld op hun website. Maar aangezien het om een religieus gebouw gaat raden we je aan dezelfde kledingvoorschriften als voor het Vaticaan te volgen. Bedek je schouders en knieën, en draag geen badslippers.

Bezoek musea op een voordelige manier?

Met de Roma Pass kan je gratis de eerste 2 musea bezoeken. Bij de overige musea kan je met zeer grote korting naar binnen. De Roma Pass is ook geldig voor toegang tot het Colosseum. Er zijn nog extra voordelen. Lees hier meer…

Koop hier je Roma Pass eenvoudig en snel voor €38,50 >>