Rome in 3 dagen

In dit artikel:

► Dagprogramma voor 3 dagen in Rome

Rome is een geweldige stad voor een citytrip. Cultuur, architectuur, geschiedenis, prachtige uitzichten… Deze stad heeft het allemaal. Omdat veel mensen zo’n 3 dagen in de stad verblijven, hebben we besloten je tips te geven voor een 3 dagen durende citytrip. We vertellen je wat de beste reisperiode is, hoe je je 3 dagen in kunt delen, en uiteraard welke dingen je echt niet mag missen.

De beste periode van het jaar om Rome te bezoeken

Vooral in de zomer trekt Rome veel toeristen, dat is ook logisch, omdat veel mensen dan vakantie hebben. Als je die drukke gezelligheid niet erg vindt, en goed tegen hoge temperaturen kunt, is de zomer de ideale reisperiode. Gemiddeld is de maximumtemperatuur in juli en augustus 30 graden, maar er zullen ook zeker dagen zijn waarop het een stuk warmer is. Genoeg water drinken, een petje, zonnebril en zonnebrandcrème zijn dus een must.

Als je de mogelijk hebt om buiten de zomervakantie te reizen, bijvoorbeeld in mei, juni, september of oktober, is dat zeker aan te raden. Het is dan meestal tussen de 20 en 30 graden, heerlijke temperaturen om flink te wandelen.

In de winter is het zelden erg koud in Rome, wel is de kans op regen een stuk groter dan in de zomer. Vooral de maanden november t/m februari zijn soms fris en nat. Wel is het leuk om tijdens de kerstperiode de stad te bezoeken. Verwacht echter geen sfeervolle kerstmarkten, want daar staat de stad zeker niet om bekend. Als je rond de Kerst in Rome bent raden we je wel aan de prachtige kerststallen in de kerken te bezoeken. Op eerste kerstdag spreekt de Paus de Urbi et Orbi uit, terwijl duizenden mensen kijken en luisteren. Of je nu gelovig bent of niet, is dit wel iets bijzonders om mee te maken.

Tips voor 3 dagen in Rome

Het is zeker mogelijk om de stad te ontdekken in 3 dagen. Je hebt zo genoeg tijd om de meest bekende bezienswaardigheden te bezoeken, en om lekker uitgebreid te genieten van de culinaire hoogstanden van het land. Maar wil je graag uren door musea en kerken lopen? Dan raden we je aan je reis te verlengen.

Aangezien je in Rome de meeste dingen te voet zal bezoeken, is het aan te raden om stevige schoenen te dragen. Ook is het handig om je dagen zo te plannen dat je meerdere dingen aan dezelfde kant van de stad bezoekt, en zo niet constant heen en weer hoeft.

Dag 1

Laten we beginnen met één van de bekendste bezienswaardigheden, het Colosseum. Het is indrukwekkend om hier rond te lopen, maar als je besluit zonder gids naar binnen te gaan, zul je veel interessante informatie mislopen. Een gids kan je precies uitleggen wat het Colosseum is, en waar het vroeger voor heeft gediend. Zo maak je er een leerzaam bezoek van.

Vlakbij het Colosseum vind je de Terme Severiana, een prachtig oud badhuis complex dat niet zo heel erg bekend is onder de toeristen. Ook het Palatine Museum, en Collina del Palatino zijn hier in de buurt. Als je deze in alle rust wil bezoeken, raden we je aan om vroeg in de ochtend te gaan. De meeste toeristen zullen dan in de rij staan bij andere bezienswaardigheden.

Met deze bezoeken ben je zonder problemen een hele ochtend bezig. Ga hierna lekker lunchen bij een echt Italiaans restaurant zodat je weer genoeg energie hebt voor de rest van de dag.

In de middag is het leuk om door de sfeervolle straatjes van de wijk Trastevere te wandelen. Deze ligt op ongeveer een half uurtje lopen van het Colosseum.

Dag 2

De tweede dag van je citytrip kun je beginnen met de Sint-Pietersbasiliek. Het is leuk om eerst naar het Piazza dei Cavalieri di Malta te gaan, op zoek naar het sleutelgat waardoor je de basiliek kunt zien. Eenmaal ter plaatse zul je merken dat je niet de enige bent die de basiliek wil bezoeken. De kans is groot dat je lang in de rij moet staan. Vooral op zondag is het druk op het plein, omdat de paus (indien hij aanwezig is) om 12 uur een zegen geeft vanuit zijn raam. Vooral voor de Rooms-katholieken is dit natuurlijk een geweldige ervaring.

Omdat je op sommige dagen makkelijk 2 uur in de rij staat, kun je beter je hele ochtend vrijhouden voor dit bezoek. Als je toch sneller naar binnen kunt, heb je daarna nog tijd om de wijk te ontdekken voor je gaat lunchen. Het is in deze buurt heerlijk om te wandelen.

Het bezoek aan de basiliek is gratis. Als je de koepel wil bezoeken moet je hier wel ter plaatse voor betalen. De basiliek is op bepaalde feestdagen zoals Pasen gesloten voor bezoek. Kijk dus altijd van te voren naar de openingstijden.

Let op: Het is mogelijk dat je niet naar binnen mag als je geen gepaste kleding draagt. Bedek je schouders en knieën, en draag geen slippers. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld een dun sjaaltje in hun tas meenemen om deze om de schouders te doen. Mannen mogen geen korte broek dragen.

Voor de lunch raden we je aan om naar Castel Sant’Angelo te lopen. Je kunt hier niet alleen heerlijk eten, maar ook nog eens genieten van een adembenemend uitzicht op de stad. Wel is het aan te raden om te reserveren. Na het eten kun je uren rondlopen in het kasteel en in de wijk eromheen. Vergeet niet om mooie foto’s te maken van het uitzicht!

Dag 3

Op de laatste dag van je reis wil je natuurlijk nog zoveel mogelijk bezoeken. Denk hierbij aan de Spaanse trappen en de Trevifontein (vergeet niet om een muntje mee te nemen om in de fontein te gooien). Vanuit hier loop je naar het Pantheon. Je kunt hier gratis naar binnen, zonder in de rij te hoeven staan. Je kunt hierna een bezoek brengen aan het Museo Nazionale Romano en / of het Museo Napoleonico. Om de dag mooi af te sluiten loop je over de Ponte Umberto I (brug) voor een mooie foto van het Piazza dei Tribunali.

Extra’s bij Rome bezoeken in 3 dagen

Maak uw citytrip compleet met extra’s als museumtickets en rondleidingen bij attracties. Boek dit alvast online zodat je tijd bespaar en wachtrijen verkomt.

Boek snel en makkelijk leuke extra’s als: