Metro in Rome

Als toerist een stad ontdekken zal veelal gebeuren met het openbaar vervoer. Toeristische bestemmingen zoals bijvoorbeeld Parijs, Berlijn en Barcelona beschikken allen over een uitgebreid metronetwerk. Een metro is veelal en goedkope en efficiënte manier om de stad te ontdekken. Geen files, veel stopplaatsen en vaak voldoende plaats. Jammer genoeg moet men opmerken dat het metronetwerk in Rome niet echt uitgebreid is. De vele archeologische sites belemmeren het leggen van nieuwe metrolijnen.

Citytrip Rome

Kaart metro Rome

Er zijn dus twee belangrijke lijnen: A, de rode en B, de blauwe. Termini is het snijpunt (Rome Ciampino naar Rome centrum via een shuttlebus zal je naar dit punt brengen. Hier kun je dan een bus nemen richting het hotel). Indien Termini het middelpunt zou zijn van het toeristische deel van Rome, dan zou de metrolijn best nog meevallen. Echter, het toeristische – oude – deel van Rome bevat nauwelijks stopplaatsen en wat ons betreft zijn bus en tram betere alternatieven om de stad te ontdekken. Eenmaal ter plaatsje merk je op dat ook de plaatselijke bevolking (en vele toeristen) net hetzelfde denken. De bus is er best geliefd en bijgevolg is het op drukke momenten best onaangenaam in de bus. Iets met als sardientjes in blik op elkaar gepakt en ook nog eens langzaam (druk verkeer) en warm. De overvolle bussen, het hoort nu eenmaal bij een Rome citytrip. Voornamelijk bussen met als eindhalte ‘Termini’ zijn geliefd.

rome-metro-kaart

Handige Tip: het aankopen van een toeristenkaart voor enkele dagen kan helpen bij het ontdekken van de stad. Inkom in bepaalde bezienswaardigheden is dan gratis en bovendien kan men de kaart ook gebruiken voor een bepaalde tijd op de bus, tram en metro. Zo hoef je niet telkens aparte tickets aan te kopen. Indien het toch de bedoeling is om de stad te bezoeken (bezienswaardigheden bekijken, openbaar vervoer gebruiken), dan is dergelijke kaart zijn prijs wel waard. Bekijk de Roma Pass voor gratis openbaar vervoer >>