Vaticaanstad bezoeken: voorkom de extreme drukte

Eenmaal aangekomen in Rome is de kans groot dat de aandacht ook wordt gevestigd op de grootmacht van nog geen halve vierkante kilometer groot, Vaticaanstad. Op vele panoramafoto’s siert de gigantische koepel namelijk het uitzicht. In dit artikel gaan we dieper in op de bezienswaardigheden van het Vaticaan en reiken we enkele tips aan. Een bezoekje plannen betekent veelal dat een halve dag zal mogen worden gespendeerd aan wachten. Zowat alle toeristen wensen namelijk de schatten van het Vaticaan te ontdekken.

Ligging

De staat met een gigantisch politiek belang op wereldniveau kan men opmerken aan de overkant van de Tiber, tussen het kasteel Sant’ Angelo en de frivole wijk Trastevere (goedkoop eten hier is de boodschap). Vele bussen hebben ergens een eindhalte in de buurt en bijgevolg is de staat goed bereikbaar. Qua organisatie kan het handig zijn om deze kant van de Tiber in één dag te doen, te voet. ’s Morgens (of in de vroege namiddag) dan het Castel Sant’ Angelo (mooi uitzicht over Vaticaan), vervolgens Vaticaanstad en iets later op de avond dat iets gaan eten en drinken in de uitgaansbuurt Trastevere.

Populair hotel:

Bezienswaardigheden Vaticaanstad

Het Vaticaan mag dan best klein zijn, toch zijn er een hoop hoogtepunten die men als toerist niet mag missen. Het plein met de Sint-Pietersbasiliek, de Sixtijnse kapel, het Vaticaan museum, de Vaticaanse tuinen en het apostolisch paleis zijn toegankelijk voor toeristen. Een goed idee is om een kleine reisgids omtrent Rome aan te kopen. Voor een kleine 10 euro is er een ruim keuze. Het is altijd leuk om op een schaduwrijk plekje op het Piazza San Pietro even halt te houden.

Voordelig het Vaticaan bezoeken?

Met Vaticaanstad en Rome CARD  heeft u directe toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden en het openbaar vervoer. U kunt dankzij de combinatie van de Vaticaan en Roma Pass, de Hop on Hop off bus de stad verkennen op uw eigen tempo.

Met deze all- inclusieve pas kunt u de schoonheid en de historische christelijke erfgoed van de Eeuwige Stad ervaren. Leest u hier welke voordelen de kaart u kan bieden

Vaticaan panorama
De vraag is natuurlijk in welke mate het nodig is om de zaken effectief te bezoeken. Sommige toeristen hebben het meer begrepen op gezellig rondslenteren en genieten van het uitzicht.

De drukte omzeilen

Wanneer je aan Castel Sant’ Angelo staat, dan zie je de mooie toegangsweg richting het Vaticaan. Dit is de Via della Conciliazone (‘Weg van de Verzoening’). Op deze weg staan tientallen verkopers toeristen op te wachten. Ook vlak aan het Sint-Pietersplein (dus eigenlijk aan de grens tussen Rome en het Vaticaan) merkt men deze verkopers op. Allen verkopen ze namelijk hetzelfde: toegang tot de bezienswaardigheden van het Vaticaan: de Sint-Pietersbasiliek, de koepel alwaar men van een prachtig uitzicht kan genieten en uiteraard ook het Vaticaan museum.Gidsenbezoeken dus.

De befaamde laan: Via della Conciliazon
Weg van de Verzoening

Ze verkopen begeleide bezoeken en het grootste voordeel is dan dat men niet hoeft aan te schuiven. De groepen krijgen namelijk voorrang op de rij wachtende toeristen. De wachttijd loopt namelijk vaak op tot meer dan twee uur in het hoogseizoen en dan klinkt het aanbod van de verkopers best aanlokkelijk. Voornamelijk bij een weekendje Rome, waar men in zo’n kort mogelijk periode zo veel mogelijk wenst te ontdekken, zijn dergelijke zaken interessant. Zo hoeft men niet nodeloos twee uur te wachten. Het grootste nadeel is natuurlijk de prijs. Een bezoekje met de gids kost al gauw 40/50 euro en dat is aanzienlijk meer dan wat het gangbare tarief is (inclusief de wachtrij dus).

Uiteindelijk zal jijzelf beslissen of een bezoek aan het Vaticaan de moeite is. Alles gaan bezichtigen en wat rondslenteren in de buurt is zeker een must do. Het effectief bezoeken (en een lange tijd wachten), dat is een andere zaak

Vaticaanstad bezoeken met deze unieke ervaring: wandel met gids

Groot voordeel van het boeken van deze stadswandeling is dat de entreekaarten voor het bezichtigen van de Sint-Pieters Basiliek en Sixtijnse kapel inclusief zijn en dat je daarmee dus ellenlange wachtrijen aan de kassa vermijdt.

Info & Tickets

Of koop de Vaticaanstad en Rome CARD die u directe en voordelig toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden en het openbaar vervoer geeft. Bestel hier