Bezienswaardigheden Rome – wat moet je zien?

UPDATE: Coronavirus en bezienswaardigheden

Wegens de coronavirus en lockdown van Italie, zijn vele bezienswaardigheden tijdelijk gesloten. Lees hier meer.

Gids voor het plannen van een citytrip

De eeuwige stad Rome trekt jaarlijks niet voor niets miljoenen toeristen. Een hoop bezienswaardigheden vallen er namelijk te bewonderen. Gedurende de citytrip is het namelijk deels de bedoeling om deze hoogtepunten van de stad te verkennen. De kans is groot dat monumenten zoals het Colosseum en de Trevifontein je bekend in de oren klinken en wellicht kun je zo ook inbeelden. Er valt echter een hoop meer te beleven in de stad. In dit artikel nemen we onze persoonlijke top 10 van de bezienswaardigheden Rome eens door en uiteraard richten we onze aandacht ook op de iets minder bekende zaken. Vaak zit de schoonheid namelijk in de kleine hoekjes, iets minder bekend bij het grote publiek. In deze post verwijzen we vaak door naar andere posten. Indien je meer gedetailleerde uitleg wenst omtrent bepaalde zaken, gewoon even doorklikken.

Onze Top 10 bezienswaardigheden Rome

Wat moet je zien in Rome? Deze opsomming verloopt zeker en vast niet chronologisch. De meeste hoogtepunten kun je vinden in het oude historische centrum van de stad (of vlakbij) en daar we het vaak hebben over immense bouwwerken is de kans best groot dat je ze sowieso tegenkomt gedurende het ronddwalen in de stad. Mocht je Rome bezoeken, vergeet dan zeker onderstaande zaken niet eens waar te nemen. Of je de hoogtepunten effectief een bezoekje brengt, dan zal afhangen van je persoonlijke interesses. Niet iedereen heeft het bijvoorbeeld begrepen op kunstmusea. Sommige personen slenteren nu eenmaal liever door te stad en anderen zullen tijdens een stedenbezoekje alle musea wensen te bezoeken … Dankzij de gouden tip onderaan dit artikel haal je het beste uit je stedenbezoek. Eerst en vooral sommen we de bezienswaardigheden Rome op die je zeker niet mag vergeten.

 1. Colosseum – Het amfitheater, brood en spelen, arena en gladiator
 2. Sint Pietersbasiliek – De grootste christelijke kerk ter wereld
 3. Trevifontein –  De grootste en bekendste fontein van Rome
 4. Sixtijnse kapel – het prachtig geschilderd plafond van Michelangelo
 5. Pantheon – De antieke tempel met oculus in de koepel
 6. Engelenburcht –  Het ronde kasteel en museum
 7. Galleria Borghese – Het kunstmuseum en Gian Lorenzo Bernini
 8. Forum Romanum – Opgegraven hart van het Romeinse Rijk
 9. Vaticaanse Musea – Pauselijk paleis met renaissancekunst
 10. Thermen van Caracalla – De grootste en best bewaarde overblijfselen van een badhuis in Rome

De beste musea in Rome die interessant zijn om te bezoeken

 1. Vaticaanse Museum
 2. Galleria Borghese
 3. Musei Capitolini
 4. Nationaal Museum Castel Sant’Angelo
 5. Nationale Museum van Rome
 6. Thermen van Caracalla
 7. St. Pieter’s Gevangenis
 8. Musei di Villa Torlonia
 9. MAXXI – Museo Nazionale delle Arti del XXI Secolo
 10. Museo della Civiltà Romana
 11. Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea
 12. Palazzo Altemps
 13. Palazzo Barberini
 14. Palazzo Doria Pamphilj
 15. Palazzo Massimo alle Terme
 16. Villa Giulia

Pleinen – Piazza Navona & Campo de’ Fiori

Het beste nieuws is dat deze pleinen vlakbij elkaar liggen en bovendien ook een centrale ligging kennen in Rome. De ideale plek om ergens in de buurt een hotel te zoeken. Piazza Navona schittert dankzij drie prachtige fonteinen en Campo de’ Fiori is gekend voor de volkse sfeer. In de vroege uurtjes kan men er op een gezellige markt ronddwalen en ’s avonds is het mogelijk om er te vertoeven op het plein met een drankje in de hand.

Colosseum

Colosseum
Hier werden slavengevechten gehouden en gladiatoren mochten er hun kunstjes tonen. Lees hier meer over dit kunstwerk.

Hier direct toegangskaartjes kopen voor het Colosseum

Populair hotel dichtbij het Colosseum:

Levendige wijk Trastevere

In Trastevere is het voornamelijk ’s avonds heerlijk vertoeven. Je vindt er namelijk enkele plaatsen waar je een aperitief en hapjes kunt verorberen voor een klein prijsje. De terrasjes zitten afgeladen vol en er heerst een volkse sfeer. Meer informatie in verband met deze wijk vind je hier: Trastevere Rome.

Castel Sant’ Angelo (Engelenburcht)

In dit voormalige kasteel kan men genieten van een prachtig zicht op het Vaticaan. Verder bezit het kasteel een museum in verband met de geschiedenis van Rome. De geschiedenis van Rome, verenigd in één gebouw. Lees meer als je De Engelenburcht bezoeken wilt.
Castel Sant Angelo

Palazzo Spada

Spaanse Trappen en omgeving

De Spaanse trappen en het bijhorende plein ligt ietwat buiten het centrum, maar ook hier is het heerlijk vertoeven. Een wandeling maken naar het Piazza del Popolo om vervolgens tot rust te komen in het openbaar park Villa Borghese is hetgeen wat we niet kunnen afraden.

Spaanse trappen

Forum Romanum – Palatino en het Capitool

Dit was vroeger het centrale marktplein van Rome. Het was de plek waar mensen met elkaar handelden. Daarnaast werd hier ook politiek bedreven.

Populair hotel dichtbij Forum:

Vaticaanstad & Musei Vaticani

Vaticaan heeft de beste bezienswaardigheden RomeHet politieke belang op wereldniveau en de geografische grootte van deze staat staan niet echt in verhouding met elkaar. Vaticaan stad met onder andere het plein, de koepel, de Sint Pietersbasiliek, de Sixtijnse Kapel en het Vaticaanse museum is een waar streling voor het ook. Jammer genoeg heerst er vaak een immense drukte.

Populair hotel dichtbij Vaticaanstad:

Galleria Borghese en Villa Borghese

In deze gigantische groene zone kun je perfect tot rust komen. Even ontsnappen aan de drukke stad en de hitte. Voor de romantici onder ons: regel gezellig een picknick met zijn tweetjes.

Bezoek het Galleria Borghese >>

Villa Borghese

Tivoli

Pantheon

De perfect geproportioneerde koepel van dit goed bewaarde bouwwerk van de oudheid is indrukwekkend. Het is altijd erg druk aan dit monument en wat ons betreft de ideale plek om ergens plaats te nemen op een terrasje. Op het plein vinden vaak evenementen plaats. Het Pantheon bezoeken is de moeite waard.

Uitgaan doet men in Testaccio

Trastevere mag dan wel bekend staan als de uitgaanswijk, toch moeten echte feestbeesten trekken naar Testaccio. Deze wijk is de laatste jaren aan een opmars bezig en oude magazijnen worden omgetoverd tot clubs. Indien het de bedoeling is om een avondje zwaar door te zakken, dan kun je best eens afzakken naar deze wijk.

Gouden tip: Rome wandelingen

Wanneer het weer het toelaat is het volgens ons leuk om wandelingen te maken. Zo kan het zijn dat het bijvoorbeeld dag 2 van het stedenbezoek de bedoeling is om het gebied rond Vaticaanstad te ontdekken (dus het kasteel Sant’ Angelo, Vaticaanstad en Trastevere). Men zou dan in de ochtend de bus kunnen nemen richting Vaticaan, maar men kan ook vanaf het hotel richting Vaticaan wandelen. Volgens ons is dit de manier om het alledaagse Rome te ontdekken. Interessante zaken zoals volkse restaurantjes, cocktailbars en allerhande zaken komen aan bod en wekken de interesse. Zo kan het zijn dat je ergens een straattheater tegenkomt en daar blijf je dan een tijdje hangen. Een paar prachtige plaatjes van het alledaagse Rome:

Een plaatselijke markt:
Markt in Rome

Irritante gladiatoren willen met je op de foto (kost uiteraard een hoop geld). Je komt ze vaak aan de bekende monumenten tegen tijdens het wandelen. Het hoort nu eenmaal bij Rome.

Pleinen, markten en gezellige plaatjes allerhande worden ontdekt. Kijk goed rond en ervaar de dynamiek van de stad. Gewoon met een plannetje in de hand zelf van punt A (het hotel) naar punt B (een willekeurige Rome bezienswaardigheid) pendelen en dit uiteraard met tal van omwegen. Veel wandelen in Rome (en het (slechte) openbaar vervoer links laten liggen) kan men het best al volgt plannen:

 • Een hotel of appartement boeken met een ietwat centrale ligging. Neem de post Rome hotels eens door en je weet precies wat we bedoelen met ‘centrale ligging’. En geloof het of niet: maar hotels pal in het centrum van de stad hoeven helemaal geen fortuin te kosten.
 • Uiteraard niet overdrijven met het wandelen. bepaalde bezienswaardigheden liggen zeker en vast niet op wandelafstand en dan kan een stukje worden overbrugd per openbaar vervoer. Bekijk de stadsplan voor de ligging om de afstand te bepalen. Indien de tijd beperkt is (bijvoorbeeld bij 2 dagen Rome of een weekendje) dan is het misschien beter om tijd uit te sparen en de drukte op de bus te trotseren.

Wij hopen jullie alvast voldoende te hebben geïnformeerd en hopelijk werd de interesse geprikkeld in de eeuwige stad. Neem de andere posten eens door en voor je het weet werd een hotel geboekt en kunnen jullie beginnen uitkijken naar de citytrip!

Koop uw tickets alvast online en sla de lange wachtrij over

Wilt u een hoop tijd en geld besparen tijdens uw citytrip in Rome? We hebben de leukste activiteiten en must-see bezienswaardigheden Rome voor u geselecteerd. Bekijk hier de tickets en sla de wachtrij over bij de beste musea en attracties in Rome.

Bestel hier uw tickets online en krijg direct toegang zonder in lange wachtrijen te staan.

Tickets kopen